Otsikolla ei ole mitään tarkoitusta herättää tuhmia ajatuksia vaan tarkoitus on hiukan verrata salibandyn ykkös ja kakkos divisioonia keskenään. Hyvinkäällä on taas yritetty kasata joukkue sen mukaan, että nousu olisi mahdollista. Hyvä niin. Turha sarjaan on lähteä ilman mitään tavoitteita. Näitä huvikseen pelaavia kaveriporukoita on aivan liikaa kakkosessa, jotta lajin tasoa saataisiin nostettua.

 

Kakkosen ja ykkösen eroista on monia eri mielipiteitä. Osa on sitä mieltä, että ero on kuin äidillä ja tyttärellä ja taas on sitä mieltä, että samanlaisia harrastesarjoja molemmat. Osittain samaa mieltä jälkimmäisen kanssa, harrastesarjoja molemmat. Silti puhutaan täysin eritasoisista sarjoista, ainakin taustojen osalta.

 

Rahallisesti kakkosta voidaan pelata melkoisen pienillä budjeteilla ja suurin osa tuloista voidaan hakea pelaajien taskusta. Ykköseen mentäessä, pelaajat olettavat saavansa ainakin ilmaisen kauden eli seura maksaisi lisenssit ja vakuutukset sekä antavat tarvittavat pelivälineet. Ei lähetä ruotimaan sarjojen budjetteja vaan verrataan normaaleja liikkuvia kuluja molemmissa sarjoissa.

 

Sarjamaksua divarista en löydä mistään, mutta kakkosessa se on 720 euroa kausi. Laitetaan divariin tuo sama summa. Tuomarimaksut ovat divarissa 90 euroa per tuomari ja kakkosessa 65 euroa. Kun divarissa pelataan 11 kotiottelua tulee näistä pelkästään kuluiksi 1980. Kakkosessa pelataan 10 ottelua, jolloin vastaava kulu on 1300. Tähän tulee tietysti vielä tuomareiden matkat päälle, mutta sitä on vaikea ennakoida etukäteen. Lisenssi divarissa 36 euroa ja vakuutus 230 euroa. Kakkosessa lisenssi on 27 euroa ja vakuutus 140 euroa. Jos joukkueissa on 22 pelaajaa niin näistä tulee kuluksi divarissa 5060 euroa ja kakkosessa 3080 euroa. Kakkosessa pelaajat kyllä ostavat lisenssin ja vakuutuksen itse, mutta lasketaan nyt kaikkia kuluja joita seuralle voi tulla. Seuraavaksi sitten matkat. Otetaan nyt esimerkiksi SCH. Se pelaa Etelä-Suomen lohkossa ja yhteensä matkoja vieraspeleihin tulee noin 1300 kilometriä. Arvaillaan, että SCH pelaisi divarissa länsilohkossa esim. Kaneetin paikalla. Tällöin matka kilometrejä tulee kauden aikana 5400 kilometriä. Jos lasketaan nämä bussi kuljetuksilla niin hinnaksi voi laittaa euron kilometri.

 

Jälleen arvaillaan ja laitetaan treeni ja peli vuoron hinnaksi 50 euroa tunnilta. Kakkosessa treenataan kaksi kertaa viikossa ja ykkösessä kolme kertaa. Tällöin treeni hinnaksi tulee kahdeksan kuukauden aikana divarissa 9600 euroa ja kakkosessa 6400 euroa. Pelien hinnaksi divarissa 1650 euroa ja kakkosessa 1500 euroa. Ja kun lopuksi tehdään pieni ekonomillinen toimenpide niin divarin summaksi saadaan 25200 euroa ja kakkosen summaksi 14900 euroa (pienet pyöristykset). Pelaaja kohden tulee kauden hinnaksi divarissa 1145 euroa ja kakkosessa 677 euroa.

 

Divari kausi maksaa siis karkeesti tuplat sen mitä kausi kakkosessa. Tähän tulee vielä lisätä tupla viikonloput, jolloin divari summaan tulee lisätä majoitukset ja ruuat. Kaikkeahan ei tietenkään seura maksa kummassakaan sarjassa, mutta kuluista ei silti pääse mihinkään. Kallista on siis poikien harrastaa. Keskihinta sponsori tuelle on varmasti se 500 euroa. Näitä divariin saa hommata 50 kappaletta ja kakkoseen 30 kappaletta. Alkaa paita olemaan tämän jälkeen melkoinen tilkkutäkki.

1251205133_img-d41d8cd98f00b204e9800998e