Salibandyn sarjajärjestelmissä melkoisia eroja

 

Salibandyliitto ei ole vielä julkaissut kaikkien kakkosen lohkojen sarjajärjestelmiä, mutta kun vertaa viittä jo julkaistua aluetta huomaa eroja olevan melkoisesti. Kaikkialta kaksi lohkojen parasta pääsee karsimaan noususta. Mutta putoamisen kanssa on sitten melkoisia eroja. Etelä-Suomen molemmista lohkoista tippuu tuttuun tyyliin suoraan kolme viimeistä. Kaakkois-Suomen ja Pohjois-Suomen lohkoissa taas suoraan tippuu yksi ja kaksi karsii. Sisä-Suomen lohkossa taas on tapahtunut luultavimmin jokin virhe. Tippujia on suoraan viisi.

 

Sisä-Suomen lohkoon liitto on saanut laitettua aluepolitiikan johdosta 13:sta joukkuetta. Muissa lohkoissa määrät ovat pääsääntöisesti 10 tai 11. Syy suureen joukkuemäärään on Pirkkalan ja Vincemuksen tippuminen ykkösestä kakkoseen. Samasta ykkösen lohkosta tippui myös HiFK ja Laaka jätti leikin kesken. Sisä-Suomen lohkosta ei kuitenkaan kukaan pystynyt lunastamaan paikkaansa ykkösessä, joten ruuhkaa on. Luulisi kuitenkin, että alue rajoihin voitaisiin tehdä Turhapuromainen kiekura, jotta lohkot hieman tasoittuisivat. HiFK ei lunastanut kakkosen paikkaansa, joten eikö esim. SC-Top olisi voinut pelata Etelä-Suomen lohkoissa. Lyhyemmät pelimatkat sille silloin olisi tullut.

 

Kolmestatoista tippuu siis viisi joukkuetta. Tänä vuonna pelataan 24 ottelua, viime vuotisen 20 ottelun sijaan. Viime vuonna sarjapaikan säilyttämiseen tarvittiin 14 pistettä. Jos viime vuonnakin olisi tippunut viisi, niin tällöin 18 pisteettä olisi säilynyt sarjassa. Oletetaan siis, että tuolla 18 pisteellä säilyttää sarjapaikan tänäkin vuonna. Jaossa on 48 pistettä. Näistä poistaa ensin kaksitoista, jotka vie sarjan kolme kärkijoukkuetta (esim. Pirkat, Vincemus, SR). Jäljelle jää saalistettavaksi 36 pistettä. Tästä määrästä on saalistettava puolet, eli voitettava esimerkiksi kaikki kotiottelut.

 

Kun sarjaa on pelattu kolmas osa on hyvin mahdollista, ettei jollakin joukkueella ole enää mahdollista säilyttää sarjapaikkaansa. Ihmettelen jos näin ei käy. Mikä on motivaatio tällöin lähteä enää ajamaan arkipelejä muutaman sadan kilometrin päähän. Taas mukaan lähtee kentällinen pelureita, jotka on saatu juuri ja juuri raavittua kasaan. Maaliin vielä huoltaja ja salibandyviihde on taattu. Viekö tämä lajia yhtään eteenpäin ja parantaa sen tunnettavuutta? Olisi luullut, että kyllä Laakallekin olisi vielä tuosta lohkosta paikka löytynyt. Tällöin olisi vaan tiputettu kuusi joukkuetta. Se on kuitenkin alle puolet.