Vieraskirjan kirous

 

Tässä on tullut taas muutaman viikon seurattua huvittuneena paikallisten salibandy seurojen vieraskirjoja. Kausi lähenee ja niin myös kirjoittelu lisääntyy. Välillä kirjoittelu on täyttä asiaa ja taas välillä mennään jutuissa alle riman. Mutta mikä on oikein vieraskirjan tarkoitus?

 

Mikä tosiaan on vieraskirjan tarkoitus. Ensimmäiseksi täytyy huomioida, että vieraskirjoja on montaa erilaista. Jotkin vaativat rekisteröitymistä ja taas jotkin mahdollistavat kirjoittamisen anonyyminä. Jälkimmäiset ovat niitä, jotka aiheuttavat tunteita ja niiden purkauksia. Miksi sitten seuroilla on näitä vieraskirjoja. Osa tiedottaa sitä kautta, mutta voisihan tällöin vaatia kaikkia jäseniä rekisteröitymään tai hoitaa tiedotuksen vaikka sähköpostilla. Väitän, että näiden yli lyöntien ja tietyn tyyppisten riman alitusten takia seurat pitävät näitä vieraskirjoja. Sehän on se mikä tuo kävijöitä sivuille ja saadaan taas sivuraportit näyttämään hyviltä. Ketä kiinnostaa käydä lukemassa päivästä päivään vieraskirjaa missä vaan jaetaan tietoa naisten seuraavista harjoitusvuoroista. Jos taas tapellaan näistä vuoroista niin se vasta ihmisiä kiinnostaa.

 

Kakkosen kausi on taas käynnistymässä ja lohko ennakot ja sen ympärillä pyörivät tarinat ovat vieraskirjojen tuttuja aiheita. Yleensä tämä lähtee siitä, että mennään toisen joukkueen vieraskirjaan ja tehdään ennakko jossa kyseinen joukkue rankataan alas. Ja taas saadaan keskustelu vellomaan. VSS:n sivuilla lähdettiin heti alkuun ruotimaan kotijoukkueen kentän kokoa. Siinä pääsi osalliseksi naapuriseurat ja myös muuta lajit. Tämän johdosta VSS poisti koko vieraskirjan. Miksi?!?!? Suurin osa viesteistä varmaan tuli muiden seurojen pelaajista tai faneilta. Kenttä on pieni siitä ei mihinkään päästä kuten ei myöskään siitä, että liitto on antanut luvan pelata siellä. Jos tästä keskustellaan värikkääseen tyyliin niin tarvitseeko sen takia poistaa koko vieraskirja. Palattiinhan Karjaan vieraskirjassa vuoden takaisiin tapahtumiin, eikä sielläkään mennyt herne sen kummemmin nenään. Tarkoitus oli varmasti vaan herättää ennakko keskustelua SCH:n puolelta, kun kerran jälleen kohtaavat samassa lohkossa.

 

Joissakin vieraskirjoissa poistetaan asiattomia viestejä. Mikä on sitten asiaton viesti? Onko esimerkiksi kirosanojen käyttö sitä. Siinä mielessä on, että vieraskirjoja lukee myös nuorimmat lajien harrastajat. Mutta onhan sivuilla myös alapäähuumoria, joten onko tämäkään heille kovin hyvää luettavaa. SCH:n sivuilta oli tänään poistettu jokin tai joitakin asiattomia viestejä. Samaan syssyyn oli vaadittu kirjoittajaa paljastamaan oma nimensä kun se oli IP:n avulla tunnistettavissa. Tuskin sitä suoraan IP:stä tunnistaa, mutta ei ole fiksua kirjoittaa ensin omalla nimellä ja heti perään nimimerkillä samasta IP:stä. Sama kun kävisi kusemassa oman nimensä hankeen naapurin takapihalle. Kiva pila mutta jäihän siitä taas kiinni. No vastapuoli tuli rehdisti esiin omalla nimellään, se mainittu iso-käsi siitä. Mutta mitä sitten? Tuntuu välillä, että SCH:n vieraskirja on vain sisäisten riitojen puimista varten. Aloitetaan uusi ketju ja jotakin taas valitetaan tai morkataan nimettömänä. Sitten muutama ns. kovempi henkilö kommentoi hommaa omalla nimellään ja juttu unohtuu. En tiedä mutta uskon kuitenkin, että kaikki seuran sisällä tietää kuitenkin ketä siellä kirjoittelee ja aloittaa näitä ketjuja nimettömänä.

 

Edelleen, mikä on vieraskirjan tarkoitus? Tarkoitus on herättää tunteita ja jakaa niitä. Mitä aktiivisempi vieraskirja niin sitä aktiivisempi seura. Ja jos jonkin seuran vieraskirjaan kirjoittaa vaan ulkopuoliset ivalliseen sävyyn, niin jokinhan siinä seurassa kiinnostaa. Annetaan siis kaikkien vieraskirjojen olla auki ja annetaan viestien pysyä siellä. Jätetään vastuu kuitenkin lukijoille, miten vakavasti näitä juttuja luetaan. Sama pätee kuitenkin näihinkin kirjoituksiin. Muistuu mieleen vuosien takaa radio ohjelma, jossa harrastettiin suorassa lähetyksessä ryhmäseksiä. Tätä kommentoi jokin kansanedustaja, että oli niin saastaista menoa ettei sitä voinut kuunnella. Kuunteli sitten kuitenkin!