Seura yhteistyötä junioreiden kautta

 

Aikaisemmin tuossa tuli jo käsiteltyä seurojen yhdistymistä, mutta nyt on pakko pikkaisen paneutua seura yhteistyöhön. Tähän sykäyksen antoi tämän päivän aamupostin urheilu sivuilta löytynyt juttu -94 syntyneistä jääkiekkojunioreista. Vuosi sitten Nikkarit ja Ahmat rupesivat tekemään yhteistyötä tällä ikäluokalla. Tämä yhdistetty joukkue teki heti hyvää tulosta ja sijoittui Etelä-Suomen kovimmassa junnusarjassa neljänneksi. Nyt tulevalle talvelle joukkue on ”liittoutunut” HPK:n kanssa. Nyt joukkue valmistautuukin C-junioreiden SM-karsintasarjaan.

 

Salibandy kun on ollut jonkin aikaa kuulunut sivusta seurattaviin lajeihin ja samalla on tullut tutuksi hiukan myös juniori säbä, kävi heti mielessä miksei salibandyssä tehdä tällä alueella samaa. Otetaan muutama joukkue esimerkiksi. Riihimäeltä löytyy A, B, C, D, E ja F-juniorit, Hyvinkäältä B, C, D, E ja F juniorit sekä muutama tyttö joukkue. Jokelan tai onko tätä nykyä järvenpään Deriuksesta löytyy B, D, E ja F juniorit ja SB-97:sta B, C, D ja E juniorit. Huomioitavaa tässä on että vain yhdessä seurassa näistä on A-juniorit, joita tarvitaan jotta aikuisten toiminta saa omista junioreista jatkumoa.

 

En tiedä onko yksikään näistä juniorijoukkueista lähelläkään Suomen kärkeä. SC-TOP:n C-junioreilla on kyllä ainakin kova tavoite päästä pelaamaan SM-sarjaa omassa ikäluokassaan. Voisiko tässä ajatella jotakin yhteistyötä? Juniori valmentajia eikä taustajoukkoja ole hirveästi tarjolla, joten joukkueiden fiksulla yhdistämisellä voitaisiin saada kunnon valmennusta sitä tahtoville. Jos esimerkiksi TOP ja SCH kokoaisi C-junioreista yhden ns. kilpajoukkueen ja toisen vähemmän kilpajoukkueen, voitaisiin taustojen ja valmennuksen puolesta tarjota tälle kilpajoukkueelle varmasti huippu tiimi. Treenit voisivat hyvin olla vuorotellen molemmissa kaupungeissa, kun matkat eivät ole mitenkään pitkiä. Kilpajoukkueeseen valittaisiin taitojen ja tavoitteiden perusteella ne jotka oikeasti tahtovat menestyä salibandyssä. Ja toiseen joukkueeseen ne jotka tahtovat vaan harrastaa. Vaan sanaa ei saa nyt ymmärtää väärin. Mitään vikaa ei ole vaan harrastamisessa, mutta jos joukkueesta osa tahtoo pelata ja treenata useamman kerran viikossa kun toisille, menee molemmilta ryhmiltä lopulta into tähän lajiin.

 

Tämmöinen ryhmä kun aloittaisi tässä vaiheessa yhteisen taipaleen, olisi varmasti tästä ryhmästä useampi tavoittelemassa divari ja liiga joukkueen try-outteja muutaman vuoden päästä. Hyvässä lykyssä jommankumman seuran miesjoukkueet voisivat näiden junioreiden avulla yrittää pääsyä ylempiin sarjoihin. Ongelmaksi taitaa kuitenkin tulla ihmisten sisäsiittoisuus. Aikuisten puolella on tämä nähty jo useampaan kertaan. Yhdistymistä on useampaan otteeseen kuulemma yritetty, mutta viimeistään tämä on kaatunut siihen kun on ruvettu keskustelemaan seuran nimestä. Sehän se on mikä kannattaa antaa kaataa hyvä asia.

 

Se, että kannattaako junioreita ajaa vielä 14-15 vuotiaana trenaamaan ammattimaisesti ja yrittää tehdä heistä huippu-urheilijoita on sitten eri asia. Joku varmaan ottaa siihen kantaa myöhemmin. Jääkiekossa ja jalkapallossa tätä on tehty junioripuolella jo useamman vuoden ajan. Vielä huomattavasti nuorempien junioreiden kanssa. Säbä on kuitenkin vielä nuori laji, mutta kauanko sen varjolla voidaan elää.